Kostely,  Liberecký,  Památky

Cena Adolfa Heyduka 2021 putuje na Kuks

Cena Adolfa Heyduka 2021 putuje na Kuks. Ocenění vyhlašuje mezinárodní vzdělávací projekt Hugo na cestách ve spolupráci s Památkovou komorou ČR a Geoparkem Český ráj o. p. s. Záštitu nad tímto konáním převzala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova.

Kuks – haptická knížka. Foto: Archív NPÚ

Cena je udělována od roku 2015, veřejnost své favority navrhuje na stránkách Hugo na cestách. Nominovat je možné kulturní památky, geologické lokality, technické památky či malá muzea zaměřená na industriální či technické dědictví, která jsou podle navrhovatelů nejvíce vstřícná vůči handicapovaným návštěvníkům.

V sedmém ročníku této ankety obdržel nejvíce hlasů v kategorii Národní kulturní památky a památky UNESCO Hospitál Kuks – a to za haptickou „knížku“ doplněnou o haptický plán areálu hospitálu a bylinkové zahrady, vyobrazení sochy Lehkomyslnosti a erbu rodu Šporků – s počtem 78 hlasů.

„Na našich památkách si ceníme každého návštěvníka a snažíme se být maximálně vstřícní i k návštěvníkům s handicapem, pokud to jen trochu památka jako taková umožňuje. Před několika lety jsme rozšířili nabídku právě pro osoby nevidomé či se zbytky zraku. Haptické knížky, dalo by se říci – takové malé průvodce – jsme nechali vyrobit právě pro Kuks, ale také pro zámek Lemberk, Sychrov, hrady Grabštejn a Frýdlant, vytvořili jsme i haptické modely vybraných objektů, příkladem je třeba Litomyšl. Jsem velmi rád, že jsou pomůcky využívány“, neskrývá radost z ocenění Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově, pod jehož správu hospitál Kuks spadá.